FAIG I APS
Què és FAIG?
El Projecte FAIG és un projecte que s’engloba dins el Marc Metodològic General Comú a tots els centres de La Salle Catalunya, i que neix com a una resposta a les noves situacions i demandes de l’entorn que es troben els nostres estudiants. Aquest projecte suposarà un repte en la metodologia i marc de convivència entre educadors i alumnes, ja que significa un trencament amb els models estàndards de l’educació tal i com els hem entès des del segle XIX.
Per començar, la figura del professor evoluciona passant a ser educador, ja que un professor només ofereix una transmissió de coneixement unidireccional, mentre que la figura de l’educador és la d’aquell que transmet, però alhora rep informació. En aquest sentit tampoc parlem de l’educador en singular, sinó que en el procés d’aprenentatge de l’alumne, aquest sempre se sentirà acompanyat per un equip d’educadors en plural i també pels seus companys, fent que l’alumne no es pugui sentir sol al llarg d’aquest procés.
També cal esmentar que el Projecte FAIG es crea com a una necessitat que ens demana seguir el camí que han desplegat des de l’etapa d’Educació Infantil sota el nom de Programes d’Innovació, on destaquen especialment les característiques que són programes personalitzats i cooperatius.
Què és l’APS?
L'aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo. L'aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.
Presentem alguns àmbits de treball que permeten el desenvolupament de projectes d’aprenentatge servei. A cada àmbit hi podreu trobar entitats que estan especialitzades en aquella temàtica i que us poden acompanyar en el procés, o fins i tot poden ser receptores de voluntaris.
·Acompanyament a l’escolarització: projectes de suport i acompanyament a l'escolarització i la formació. Coneixement de l'entorn i reforç escolar, classes de català per a nouvinguts, motivació per a l'estudi, classes d'adults...
·Ajuda pròxima a les altres persones: projectes d'ajuda directa a persones que poden necessitar-la: col·lectius en risc d'exclusió, persones immigrades, persones amb discapacitats físiques o psíquiques...
·Intercanvi generacional: projectes que pretenen apropar col·lectius de diferents edats amb l'objectiu de facilitar el coneixement mutu i l'intercanvi de coneixements, sabers i habilitats.
·Medi ambient: projectes orientats a la cura, conservació i educació mediambiental. Reciclatge de materials, auditories ambientals, neteja i conservació del patrimoni natural i urbà, estalvi energètic, cura de la fauna del territori...
·Participació ciutadana: projectes per estimular la participació en el barri o l'entorn immediat amb l'objectiu d'afavorir el compromís cívic i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants, a través dels mitjans de comunicació, activitats culturals, processos participatius...
·Patrimoni cultural: projectes de conservació i restauració del patrimoni cultural i per la recuperació i difusió de la tradicions culturals.
·Projectes de solidaritat i cooperació: projectes per a la sensibilització i defensa dels Drets Humans, causes solidàries i humanitàries d'abast ampli i a nivell internacional.
·Promoció de la salut: projectes de prevenció en l'àmbit de la salut, promoció d'estils de vida saludables i acompanyament de persones que pateixen malalties